Choď na obsah Choď na menu
 


Španielsko

 Španielsko patrí každoročne medzi najobľúbenejšie dovolenkové ciele. Je to krajina ako stvorená pre cestovný ruch a svojim návštevníkom má naozaj čo ponúknuť. Dlhé pieskové pláže, malé zátoky medzi skalami, palmové promenády, romantické ostrovy či očarujúca krajina vo vnútrozemí, výborná gastronómia, nespočetné historické pamiatky ale aj zábava v tanečnom rytme flamenca - to sú je len málo z toho, čo si v Španielsku môžete vychutnať. Navštívte s nami ostrov Malorka či pobrežie Costa de Almería. spanielsko-01.jpg

Španielsko patrí každoročne medzi najobľúbenejšie dovolenkové ciele. Je to krajina ako stvorená pre cestovný ruch a svojim návštevníkom má naozaj čo ponúknuť. Dlhé pieskové pláže, malé zátoky medzi skalami, palmové promenády, romantické ostrovy či očarujúca krajina vo vnútrozemí, výborná gastronómia, nespočetné historické pamiatky ale aj zábava v tanečnom rytme flamenca - to sú je len málo z toho, čo si v Španielsku môžete vychutnať. Unikátnu krajinu plnú kontrastov, ktorá tvorí spojivo medzi Európou a Afrikou a spája európske tradície s maurskou kultúrou, charakterizuje jedinečná vyváženosť starého s novým rovnako ako tradičné katedrály susedia s modernou architektúrou. Navštívte s nami ostrov Malorka či pobrežie Costa de Almería.

PAMIATKY A ATRAKCIE

-Madrid - Kráľovský palác, Museo del Prado - jedna z najznámejších galérií sveta, Plaza Mayor - hlavné námestie 
-El Escorial - nádherný barokový chrám (kláštor) asi 60 km od Madridu 
-Barcelona - chrám Sagrada Familia  (foto), gotická katedrála Sv. Eulálie, Casa Milá - Gaudího obytný blok, Casa Battló - pokrútená budova palac.jpg


-Malaga - rodné mesto Pabla Picassa, Gibralfa -arabská pevnosť 
-El Trocal - neďaleko Malagy sa v nadmorskej výške 1300 metrov nachádza unikátna prírodná sieť ciest a tunelov medzi skalami tvarovanými vetrom a vodou. Najznámejšie skalné útvary sa volajú lievance. 
-Segovia - rímsky akvadukt. Ojedinelý skvostný most meria 730 metrov. Unikátne riešenie spočíva v 118 oblúkoch bez použitia malty. 
-Granada - opevnené palácové mesto Alhambra (foto)

(v preklade červený palác) so známymi miestami: Leví dvor, Sieň kráľov, Sieň veľvyslancov 
-Cordoba (Córdoba) - najväčšia židovská štvrť v Španielsku, veľká mešita Abdarrahmána, -Patio de los Naranjos - dvor pomarančovníkov, Staré mesto s tradičnou orientálnou atmosférou. 
-Sevilla 
-Katedrála - tretí najväčší chrám na svete (rozmery: 130 m dĺžka, 76 metrov šírka). Je tu pochovaný Krištof Kolumbus. 
-Park Marie Luisy (foto) 
minaret La Giralda
-Plaza de Espaňa - nové námestie z roku 1929 je zdobené nádhernými mozaikami (architekt -Hannibal Gonzales) 
-Museo de Bellas Artes 
-V Seville bola nameraná najvyššia teplota v Európe, a to 47,8 stupňa C. 
-Saniago de Compostela - katedrála z 11./12. storočia - často vyhľadávaná pútnikmi kvôli -Jakubovmu hrobu. K Santiagu de Compostela vedie Svätojakubská cesta až od Pyrenejí. 
-Toledo - opevnený most sv. Martina, Alcazar - kráľovská citadela, synagoga Tránsito zo 14. storočia n.l., okolo mesta tečie rieka Tajo 
-Amfiteáter Italica (pri Seville) - z čias rímskej kolónie, pozostatky arény pre gladiátorské zápasy, časti domov s mozaikovou dlažbou (foto) 
-Mérida - zreštaurované pozostatky divadla z 2. storočia n.l. 
-Cádiz - staré mesto pri pobreží Atlantiku 
-Burgos - Katedrála Panny Márie. Stavbu začali stavať začiatkom 13. storočia. Mnohé dostavby boli realizované počas 15. a 16. storočí. V katedrále je architektonicky unikátna osemcípa hviezda. 
-Lugo - zaujímavosťou mesta Lugo je rímske opevnenie. Hradby sú vyše 2 km dlhé, 11 m vysoké a 4,5 m. Hradby upútavajú polokruhovými strážnymi vežami, ktoré sú pomerne dobre zachované. 
-Údolie Vall de Boí - vyznačuje sa množstvom románskych kostolov. 
-Palma de Mallorka (na Mallorke) 
-Valldemosa (na Mallorke) - malebná dedinka s kartuziánskym kláštorom. 
-Vodné parky
-Mallorka - El Arenal (Aquacity) (foto) 
-Ibiza - Aqualandia 
-SV Španielsko - Marineland plus show s delfínmi 
-Isla Magica - Sevilla
-Zábavný park: Tivoli 
-Morské akváriá
     Barcelona 

akvarium-barcelona.jpg

Jaskyne:
južné Španielsko - Cueva de Nerja
severné Španielsko - Altamira. Výnimočnosť jaskyne spočíva v maľbách z doby kamennej. Originálne paleolitické maľby zobrazujú zubry, jelene a ľudí. Maľby môžu nadšenci obdivovať v blízkom múzeu Altamira.
Mallorka - východné pobrežie
Prieplav:
Gibraltársky prieplav (pozri rekordy)
Golfové ihriská:
Mallorka - 12 kvalitných golfových ihrísk
Vodopády:
národný park Monasterio
Býčie zápasy